top of page

Zo wil Europarlementslid ervoor zorgen dat niemand onvrijwillig insecten hoeft te eten


Sinds kort mogen insecten in je voedsel worden verwerkt. Er zijn vier insectensoorten toegelaten als ingrediënt in voedsel. Alleen de Latijnse naam is verplicht op de verpakking. Bijvoorbeeld Tenebrio molitor, oftewel de gele meelworm.


Als je ‘Locusta migratoria’ hoort, weet je vast niet dat het om de Europese treksprinkhaan gaat. En bij ‘Acheta domesticus’ dringt het niet gelijk tot je door dat het een huiskrekel is.

(Video verwijderd? Klik hier...)


Het is nergens voor nodig

Europarlementariër Rob Roos (JA21) wil ook de normale naam op de verpakking én een insecten-icoontje, zodat niemand onvrijwillig insecten hoeft te eten. “Het moet wel duidelijk zijn wat er in je voedsel zit,” zegt hij.


“Ik ben überhaupt geen voorstander van het eten van insecten,” benadrukt het Europarlementslid. “Er zijn genoeg andere bronnen van eiwitten die we eeuwenlang tot ons hebben genomen. Het is nergens voor nodig.”


Allergisch

Bovendien zijn sommige mensen mogelijk allergisch voor insecten. Het moet voor iedereen duidelijk zijn waar insecten in zitten, stelt Roos.


Hij wil dat verpakkingen van insectenvoer voortaan de normale term bevatten in plaats van de Latijnse namen, want die kent niemand. “En om het nog duidelijker te maken dat er insecten in zitten, wil ik daarnaast dat er op de verpakking een icoon met een insect zichtbaar wordt. Zo hoeft niemand tegen zijn wil per ongeluk insecten te eten.”


Roos heeft hierover vragen gesteld aan de Europese Commissie.

13 weergaven
bottom of page