Pieter Omtzigt vroeg VVD-staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) afgelopen week tijdens het toeslagendebat of de Belastingdienst zich een keer aan de wet gaat houden. “Wat is daar te veel aan gevraagd?” vroeg Omtzigt.
De Vries zei op een aantal punten versnelling te willen, ‘maar ik kan dat niet voor alle wettelijke termijnen doen’. “Ik vind dat spijtig, want het uitgangspunt is natuurlijk dat je je aan de wet houdt, maar ik moet ook kijken naar wat er mogelijk is. Het is niet anders,” zei ze.
Omtzigt haalde uit: “Een staatssecretaris van Belastingzaken die zegt dat het niet anders is dan dat de Belastingdienst zich niet aan de wet houdt, is het eind van de rechtsstaat. Ik weet echt niet waar we hier tegenaan kijken. Ik zal hier vast aankondigen dat ik na ga denken over juridisch advies.”
(Video verwijderd? Klik hier...)
Zelfs dat is voor deze regering te veel
“Het enige wat ik vraag is om er dan maar de aansprakelijkheid voor te erkennen dat het misgaat. En zelfs dat is voor deze regering te veel. De wetten moeten niet alleen richting de ouders gehandhaafd worden, die moeten ook gehandhaafd worden richting de eigen Belastingdienst.”
“De intentie is natuurlijk om de wet gewoon uit te voeren, maar ik heb u ook aangegeven dat we tegen een aantal knelpunten aanlopen, waardoor wij die deadlines niet kunnen halen,” voegde de staatssecretaris toe. “Wat u nu aangeeft als deadline is gewoon niet te doen voor ons.”
Dat is het einde van de rechtsstaat
Onlangs zei De Vries dat ze wil dat gedupeerden in 2025 duidelijkheid hebben over extra compensatie.
Omtzigt wees erop dat hij niet degene is die de deadline aangeeft. Hij trok fel van leer. “Ik heb zelfs tegen die wet gestemd. Dit is het voorstel van de regering zelf. Dat is een paar maanden geleden wet geworden. De SP, BIJ1 en ik zeiden: dit moet u niet doen, dit moet u gewoon niet doen. Dat is niet omdat wij de ouders niet tegemoet wilden komen. De regering zegt: dit is wat we doen. Dan zeg ik: nou, gaat u zich er dan maar aan houden. En dan zegt de regering: o, maar dat hoeft niet. Dat is het einde van de rechtsstaat.”
Comments