top of page

‘Nederland-op-slot-wet’ heeft rampzalige gevolgen voor ons land


De nieuwe stikstofcrisis komt eraan. Nu al moeten boeren vrezen voor hun toekomst, maar de EU maakt dit nog erger. Ze komen nu met een nieuwe wet: de ‘natuurherstelwet’. Europarlementariër Rob Roos (JA21) noemt het de Nederland-op-slot-wet.


Op 22 juni vorig jaar presenteerde de Europese Commissie deze nieuwe wet. Als deze wet wordt aangenomen, dan heeft dat rampzalige gevolgen voor Nederland, waarschuwt Roos.


Op grond van de Habitatrichtlijn uit 1992 moest Nederland gebieden aanwijzen, de Natura 2000-gebieden, waar de staat van de natuur niet mag ‘verslechteren’. Deze richtlijn ligt aan de basis van de ‘stikstofcrisis’.

Nog veel verder

Het gevolg van deze meer dan 30 jaar oude richtlijn is dat Nederland veel boeren moet uitkopen, het land in een bouwcrisis zit en de belastingbetaler ruim 25 miljard euro armer is.


De nieuwe Nederland-op-slot-wet gaat nog veel verder, stelt Roos. De wet stelt dat de natuur nergens meer mag verslechteren. Nu geldt dat alleen voor de Natura 2000-gebieden, straks voor heel Nederland.


Hun borst natmaken

De wet eist daarnaast geen ‘instandhouding’, maar ‘herstel’. De provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Groningen en Flevoland kunnen in ieder geval hun borst natmaken, aldus het Europarlementslid.


“Het is duidelijk dat dit niet mag gebeuren. Het is nu al twee voor 12 voor de landbouw. Denk je eens in hoeveel erger het gaat worden met deze nieuwe wet.”


Roos heeft een voorstel ingediend om de hele wet te verwerpen. “Geen enkele Nederlandse kiezer wist dat dit eraan zat te komen. Deze wet is rampzalig voor het overvolle Nederland en zal ons hele land op slot zetten.”

56 weergaven

©2022 door Dutch Awakener

bottom of page