Het kabinet heeft tientallen jaren alles voor zich uitgeschoven en dat blijven ze doen als ze nu weer teruggaan zonder het doel voor ogen te houden, beweerde Urgenda-directeur Marjan Minnesma in Buitenhof.
Ze wees erop dat er morgen nieuwe rapporten komen van het VN-klimaatpanel IPCC. Zij zeggen: voor 2030 hebben we zoveel uitgestoten dat we echt over die anderhalve graad heen gaan. Het zogenaamde budget op koolstof dat we hebben, is dan op, aldus Minnesma.
Dat wil je ook voorkomen
“In Duitsland heeft de hoogste rechter al gezegd: dan kan er ook een carbon lockdown komen. Dus dat je net als stikstof niks meer mag omdat je al het maximale hebt uitgestoten. Dat wil je ook voorkomen,” waarschuwde ze.
Er bestaat al 30 jaar een klimaatverdrag en we schuiven dat maar vooruit. Nu moeten we eigenlijk versneld dingen gaan dóén. Zorg dan dat er wel wat gebeurt, voegde Minnesma toe.
Ze denkt dat heel veel mensen best wel voor de natuur willen kiezen, maar ook voor een kabinet dat ‘eindelijk eens een visie heeft en dan doet wat ze belooft en mensen helpt’.
Vrijheden opofferen
In 2020 zei de Duitse minister Karl Lauterbach, toen nog parlementslid, dat de mensheid net als tijdens de coronapandemie persoonlijke vrijheden moet opofferen om klimaatverandering ‘succesvol te bestrijden’.
De vrijheidsbeperkende maatregelen die zijn afgekondigd om de ‘pandemie’ te bestrijden, zijn volgens professor Lauterbach ook nodig om klimaatverandering aan te pakken.
En aangezien er nooit een vaccin tegen CO2 zal komen, moeten we persoonlijke vrijheden inperken om klimaatverandering te kunnen verslaan, schreef hij in een artikel voor de krant Die Welt.
Bình luận