FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren wees er deze week op dat de verkiezingen niet geheel transparant verlopen. Wat we in de Verenigde Staten hebben gezien, is dat de zittende macht in het ultieme geval bereid is te frauderen bij verkiezingen als dat noodzakelijk is om nieuwkomers buiten de deur te houden, zei hij.
“Ik denk dat het een nucleaire optie is. Ik zie ze er in ieder geval voor aan […] om in een ultiem geval, als daadwerkelijk die Agenda 2030 in gevaar dreigt te raken, dit middel uit de kast te trekken,” aldus Van Meijeren.
Op social media circuleren momenteel beelden van een debat dat op 16 november 2021 werd gehouden over de evaluatie van de Tweede Kamerverkiezingen dat jaar.
(Video verwijderd? Klik hier...)
Sommige partijen stonden niet op het kiesformulier
SP-Kamerlid Renske Leijten zei de indruk te hebben dat het ‘een beetje piept en kraakt’ bij de Kiesraad als het gaat om hun software.
Leijten deed namens de Kamer uitgebreid verslag over onder andere de hertelling van een stembureau in Ede. “We hebben echt verzocht om een reflectie en een reactie daarop. Want daar is het geen fout geweest in het stemmen tellen, het optellen en aftrekken, wat we bijvoorbeeld hebben gezien bij hertellingen bij de Europese verkiezingen,” zei ze.
“Hier waren onverklaarbaar veel stemmen, relatief, op D66 uitgebracht en sommige partijen stonden helemaal niet op het kiesformulier,” merkte Leijten op.
Voorkeursstem verdwenen
“We hebben in het verslag bijvoorbeeld ook uitspraken gedaan over dat mensen zich bij ons melden en overigens ook bij de Kiesraad dat ze hun voorkeursstem niet terugvinden,” voegde ze toe.
“Dit draagt allemaal wel bij aan het vertrouwen in de uitslag van de verkiezingen, dat ook noodzakelijk is voor het vertrouwen in de democratie.”
Zo lek als een mandje
In het tv-programma Wie van de 3 onthulde ethisch hacker Sijmen Ruwhof, die voor overheidsinstellingen en banken werkt, dat de Nederlandse verkiezingen gehackt kunnen worden.
“We stemmen met potlood en papier, maar op het gemeentehuis worden al die uitslagen van stembureaus ingevoerd in een soort Excel-bestand en dan berekent de computer wie Nederland mag regeren,” zei Ruwhof. “Dat bleek toen 4,5 jaar geleden zo lek als een mandje te zijn.”
Comments