top of page
Foto van schrijverDutch Awakener

Anti-ouderen-apartheid populair bij ‘extremistisch’ D66: ‘Het kan allemaal bij deze partij’


In 2019 werd Forum voor Democratie vanuit het niets de grootste partij. Barbara Baarsma (D66, WEF) schreef vervolgens in de Volkskrant: ‘Geef jongeren meer te zeggen dan ouderen’.


Als het aan Britse jongeren had gelegen, zou er geen Brexit komen. En Amerikaanse jongeren kozen niet voor Donald Trump als president, beweerde Baarsma. “De stem van jongeren betekent dus echt iets voor de uitkomst, ook in Nederland.”


Ze pleitte voor het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd. Daarnaast stelde ze voor om de stem van jongeren zwaarder te laten wegen dan die van ouderen. Of: als jongeren tot 18 niet mogen stemmen, mogen mensen de laatste 18 jaar van hun levensverwachting ook niet meestemmen. Later zou ze ook nog een CO2-budget voorstellen.


Apartheidsvoorstel

Na de monsterzege van BBB klinken dezelfde geluiden. Journalist Esther Bijlo stelde in Trouw voor om ouderen niet meer te laten stemmen.


PVV-Kamerlid Martin Bosma haalt hard uit. “Het gereformeerde woke-krantje Trouw wil niet alleen de PVV verbieden, maar ook ouderen het stemrecht ontzeggen,” twittert hij. “Het apartheidsvoorstel wordt gesteund door D66’er Wouke van Scherrenburg. Die zei: “Met pijn in m’n democratische hart steun ik dit idee. Maar dan vanaf 65-plus.”


Over het stuk van Baarsma schrijft Bosma: “De anti-ouderen-apartheid is al langer populair bij het extremistisch D66.”


Leeftijdsdiscriminatie

Historicus en publicist Roelof Bouwman merkt op: “Discrimineren op geboorteland is racistisch en xenofoob. Discrimineren op geboortedatum is progressief, vooruitstrevend, verbindend, divers, duurzaam en inclusief.”


“Want ouderen zijn gevaarlijk. Ze hebben veel levenservaring en prikken zo door de onzin van D66 en andere linkse partijen heen!” stelt voormalig Statenlid Eelco van Hoecke.


50PLUS Noord-Holland reageert: “Leeftijdsdiscriminatie bij Barbara Baarsma van D66. Het kan allemaal bij deze partij.”

2 weergaven

Opmerkingen


bottom of page